
Opsiyonel Ekipmanlar
Opsiyonel Ekipmanlar
Opsiyonel Ekipmanlar
Isı Geri Kazanımı
Dünya genelinde artan enerji ihtiyaçları ve bunun yanında azalan enerji kaynakları dolaysıyla imalat sektörü sürekli potansiyel enerji tasarruf imkânları arayışında bulunmaktadır.
Basınçlı hava üretiminde sıkıştırma prosesinde böyle bir enerji tasarrufu etkin bir şekilde mümkün olmaktadır.
Kompresörde hava üretim prosesinde sarf edilen elektrik enerjisi, kompresör yağının soğutulma sürecinde eşanjöründen geçerken, elde edilen sıcak su ile ve bu sıcak suyun işletmelerde değişik amaçlı olarak kullanılmasıyla harcanan enerjinin % 60’ı tekrar geri kazanılmış olmaktadır.
Lupamat Makina Sanayii LKV-Mi serisi kompresörlerinde, müşteri talep ve siparişi üzerine kompresörde kabin içinde sisteme entegre soğutma eşanjörü bağlantısı ile yağın soğutulması prosesinde eşanjörden çıkan sıcak su, endüstriyel kullanımda, parça yıkama bandında, proses ısıtmasında, büyük işletmelerin mutfağında, kimya ve ilaç sanayiinde, kalorifer bağlantısı ile işletmenin depo veya büro gibi bölümlerin ısıtılmasında ve daha birçok sektörde değişik amaçlı olarak, kullanılabilir.
Su soğutmalı kompresörde eşanjör çıkışından sonraki su boru hattı bağlantısı işletmenin kullanım amacına göre değişmektedir. Bu sistem kapalı devre olduğu gibi açık devre de olabilmektedir. Bu seçim müşteri tarafından belirlenir ve gene müşteri tarafından kolayca bağlantıları yapılır.
Bizi arayınız! Bu konuda uzman satış personelimiz sizlere daha açıklamalı bilgi, öneri ve tekliflerde bulunarak, yardımcı olacaklardır.
Çoklu Çalıştırma Sistemi
LKVyağlı veya yağsız vidalı hava kompresörlerinde, işletmede kullanılan basınçlı hava ihtiyacına göre 6 kompresörü tek bir çoklu çalıştırma sistemi ile çalıştırmak mümkün olmaktadır. Enerji tasarrufu veya eşit yaşlandırma ya da sıralı çalıştırma yapılabilmektedir. Örneğin; işletmede birer adet değişik serbest hava verimi olan 22, 45, 75 kW 10 bar, toplam üç adet vidalı hava kompresörü bulunmakta olduğunu varsayarsak; çoklu çalıştırma sistemine girilecek, parametre değerlerine göre kompresörlerin basınçlı hava ihtiyacına göre dönüşümlü olarak çalıştırılması mümkündür. Diğer bir örnekle; işletmede o günlük hava ihtiyacı çoğunlukta 45 kW kompresör ile sağlanmaktayken gün akışında daha fazla basınçlı havaya ihtiyaç gerektiğinde, program doğrultusunda 45 kW kompresör bekleme konumuna geçerken, 75 kW kompresör devreye girerek, üretimde istenmeyen duraklamaları önlemekte. Aynı durumda 75 kW kompresörün ürettiği basınçlı havanın fazla gelmesi durumunda, 75 kW bekleme konumuna geçerken, basınçlı hava ihtiyacına göre 22 kW veya 45 kW kompresör devreye girer. İşletmenin değişen basınçlı hava ihtiyacına göre kompresörün dönüşümlü olarak devreye girmesiyle, üretim duraklamaları önleneceği gibi aynı zamanda etkin bir enerji tasarrufu da sağlanmış olacaktır.
Yağ Isıtıcısı
LKV tipi Vidalı hava kompresörlerimizde, müşteri talep ve siparişi üzerine mevsimlere göre soğuk havalarda, kompresör yağının donmaya karşı ve vida bloğunda kalkışta zarar vermemesi ve aynı zamanda kompresörün daha çabuk yüke geçmesi için yağ dolaşım sistemi ve vida grubunun ısıtılması için paslanmaz çelik gövdeli seramik ısıtıcı /ısıtıcılar kullanılmaktadır. C serisi kompresörlerde kullanılan modeller ortam sıcağından etkilenen termostatla kontrol edilmektedir. Mİ serisi kompresörlerde kullanılan modeller ise mikroişlemci ile yağ sıcaklık sensörü vasıtasıyla kontrol edilmektedir. Yağ ısıtıcının diğer bir avantajlı kış aylarında sistemde oluşacak yoğuşmayı önleyeceği gibi aynı zamanda kompresörde meydana gelecek paslanmalardan da korumuş olacaktır.
Oransal Kontrol Valfi
Yükte/boşta çalışmakta olan kompresörde emiş kontrol valfi açma/kapama klapesi tam açık veya tam kapalı konumunda çalışmaktadır. Oransal kontrol valfı ile açma/kapama valfı yalnızca tam açık veya tam kapalı konumunda değil, kullanılan hava miktarına göre kendisini ayarlayarak değişik konumlarda çalışmaktadır. Bu durum kompresörün daha düzenli ve sabit basınçta çalışmasını sağlar. Oransal kontrol valflı çalışmada kompresör tüketilen hava miktarı kadar hava üretir, bu sayede ciddi oranda bir enerji tasarrufu sağlar.
Hava tüketiminin çok az olduğu veya hiç olmadığı durumlarda kompresör yine yükte/boşta çalışma düzeninde olduğu gibi boşta çalışma veya otomatikte bekleme konumunda çalışmaktadır.
Uzaktan İzlenebilme
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle kompresörlerin de yetenekleri artmaya başlamıştır. Opsiyonel olarak sunulan bu özellikle, kompresörlerin basınç, sıcaklık, çalışma saati, arıza, uyarı ve bakım zamanı gibi bilgileri anlık olarak izlenebilmektedir.
Bu bilgilerin izlenmesiyle oluşabilecek arızaların önüne geçilmesi ve daha iyi bir hizmet sunulması sağlanmış olacaktır. Lupamat kompresör kullanıcıları internet veya sim kart üzerinden sağlanacak bu opsiyonel hizmete ek donanım ilavesiyle sahip olabileceklerdir. Bu sistem daha önce alınmış kompresörlere de entegre edilebilmektedir.
Su Soğutma
LKV tipi tüm kompresörlerin su soğutmalı olarak da yapılabilmesi mümkündür. Opsiyonel olarak sunulan bu özelliğe sahip kompresörlerde, hava/su ve yağ/su eşanjörleri kullanılarak hava ve yağın soğutulması sağlanmaktadır. Gövde/boru tipi veya plaka tipi eşanjörler kullanılarak uygulanan bu sistemde kompresörler fan olmadığı için çok daha sessiz olabilmektedir. Ayrıca, suyun havaya göre sıcaklık değişimleri çok daha az olduğundan su soğutmalı kompresörler en sıcak tropikal ülkelerde bile daha düzenli çalışabilmektedir. Suyun soğutulabilmesi için soğutma kulesi veya çiller kullanılmaktadır. Kompresör su devresinde su akışının kontrolü için aktüatörlü vanalar, flow switchler kullanılmaktadır. Hava/su ve hava/yağ eşanjörlerinin üretim proseslerine entegre edilmesiyle aynı zamanda bir ısı kazanç eşanjörüne dönüşebilmektedir.
Su Seperatörü
Basınçlı hava tesisatında basıncın ve ısı değişimlerinin etkisiyle oluşan likit su damlacıklar halinde basınçlı hava hattı botunca ilerler.
Eğer önlem alınmazsa bu damlacıklar; pnömatik sistemler de paslanmaya, hava kaçaklarına, valfların tutukluk yapmasına vs. gibi ciddi problemlere neden olurlar. Bu tür olası problemlere maruz kalmamak için su separatörü ile, basınçlı hava-likit su birbirinden ayrıştırılmalıdır.
Basınçlı hava kurutucu öncesinde kullanılan su seperatörleri aynı zamanda kurutucunun da yükünün bir kısmını almak suretiyle daha etkin çalışmasını sağlar. Yoğuşan su seperatör altındaki otomatik tahliyelerle dışarı atılmaktadır.
Otomatik Tahliye
Hava kompresörünün art soğutucusundan başlayarak su seperatörü, hava tankı, basınçlı hava kurutucusu, hat filtreleri, kollektör ve boruların bitiş noktalarındaki yoğuşmuş olan suyun otomatik tahliyelerle basınçlı hava sisteminden uzaklaştırılması gerekmektedir. Otomatik tahliyeler şamandıralı, zaman ayarlı ve elektronik seviye kontrollü olarak uygulanabilmektedir. Otomatik tahliyelerin seçiminde tahliye esnasındaki hava kaçaklarının en az kayıpsız olmasına dikkat edilmelidir.
Soft Starter
Pistonlu, vidalı tüm kompresörlerde ve diğer makinalarda kullanılan elektrik motorlarının direkt kalkışı veya yıldız-üçgen kalkışı esnasında 6-7 katlara varan aşırı akım çekilmesi gerçekleşir. Elektrik şebekesi bu ani yük karşısında etkilenerek ani voltaj düşmelerine sebep olabilmektedir. Bu değişimlerin engellenebilmesi için elektrik motoruna yumuşak kalkış sağlayan ve aynı zamanda yıldız-üçgen bağlantılarını ortadan kaldıran soft starter kullanılmaktadır. Opsiyonel olarak sunulan bu özellikle, kullanılan elektrik motorlarının ömrü uzatılmakta ve şebekedeki ani değişimleri engellenmektedir.